Afslanking ACT zegen voor Nauerna en omstreken

Het bericht van de rigoureuze afslanking van ACT wordt in Nauerna enthousiast ontvangen. Uiteraard is het treurig voor de werknemers die elders werk moeten zoeken, maar er is een grote kans dat de grote overlast voor de omwonenden hiermee een stuk minder wordt.

Zoveel lawaai, vooral 's nachts, zoveel vervuiling van boten en apparatuur, het was te gek voor woorden dat Amsterdam zoveel ruimte gaf aan ACT en daarmee de grote overlast waar omwonenden over klaagden simpel wegwimpelde en de milieuvergunningen alleen maar oprekte i.p.v. de burgers ging beschermen.  Duurzame industrie in de haven, dat beweert Amsterdam na te streven, helaas is de duurzaamheid ver te zoeken.

Wij hopen dat Amsterdam voor de toekomst de duurzaamheid wel wil nastreven en het geld niet laat prevaleren boven de eigen officiele standpunten.

Hieronder het nieuwsbericht


Containeroverslagbedrijf ACT schrapt tweederde banen

Het containeroverslagbedrijf Amsterdam Container Terminals (ACT) schrapt 70 van de 105 arbeidsplaatsen. Daarnaast worden vier van de negen kranen verkocht. Volgens topman Jan Westerhoud van eigenaar Hutchison is er de komende tijd 'niet voldoende zicht' op nieuwe diepzeerederijen voor Amsterdam en is er voor de containerterminal slechts in een 'sterk afgeslankte vorm een toekomst'. Begin van dit jaar verloor ACT de laatste containerdienst.

Het Amsterdamse havenbedrijf en de ondernemingsraad van ACT werden vrijdagochtend op de hoogte gebracht van het besluit dat volgens Westerhoud slechts in een kleine kring bekend was. Vooral bij het personeel is de verslagenheid groot. Voorzitter Andries Olijslager van de ondernemingsraad van ACT: 'Ik moet dit even laten bezinken. Komende maandag hebben wij hierover pas de eerste vergadering met deskundigen. We zagen dit natuurlijk wel aankomen, maar dit valt wel rauw op je dak.'

Volgens de Amsterdamse havenwethouder Freek Ossel is het verlies van de werkgelegenheid bij ACT 'een tegenvaller'. Hij verwacht dat ACT zich ondanks de verdere afslanking 'volledig inzet om in de toekomst containerlijnen terug te halen naar Amsterdam'. Ossel wil op korte termijn met de directie en de werknemers de nieuwe ontwikkelingen bespreken. Eerder liet de havenwethouder weten het volste vertrouwen te hebben dat de bestaande werkgelegenheid bij de Amsterdamse containerterminal behouden kon worden.

De meeste havenarbeiders van ACT waren de afgelopen maanden ondergebracht bij het Rotterdamse zusterbedrijf ECT. Deze constructie was volgens Westerhoud voor de lange termijn niet doenlijk. 'Het wordt een steeds grotere belasting voor het Amsterdamse personeel. Ze maken dagen, van 5.30 uur in de ochtend tot 17.30 uur in de avond. Dat is niet voor een lange periode vol te houden. Daarnaast komt er bij ECT ook een moment dat het volume afvlakt en wij de ACT-mensen niet meer in Rotterdam kunnen inzetten.' ACT werkt aan een sociaal plan voor de betrokken medewerkers.

Westerhoud zegt dat ACT in een afgeslankte vorm een 'inlandterminal wordt met voor de toekomst mogelijke diepzeeactiviteiten'. Voor deze kleinere maatvoering kan worden volstaan met 35 werknemers en vijf kranen. 'Wij kunnen met deze bezetting nog steeds zo'n miljoen teu per jaar overslaan.'    

 
Banner